Aan het Kwaliteitsvenster voor zorginstellingen is een nieuw thema toegevoegd: patiënten kunnen de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen bekijken. Kwaliteitsvenster is in 2014 gelanceerd. Maandelijks worden de Vensters van de verschillende ziekenhuizen ruim 5000 keer bekeken.
Het Kwaliteitsvenster is een online overzicht dat bestaat uit tien thema’s die informatie geven over de kwaliteit van zorg. Het is ontwikkeld door de ziekenhuizen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra (NFU), Revalidatie Nederland, patiënten en deskundigen op kwaliteitsgebied.
Het nieuwe thema kwetsbare ouderen komt in de plaats van het thema medewerkerstevredenheid dat daarmee komt te vervallen. “Het is essentieel om de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen in ziekenhuizen inzichtelijk te maken”, zegt John Taks, lid Raad van Bestuur Albert Schweitzer ziekenhuis. “Dit zijn vaak de ziekste patiënten en daarnaast lopen oudere mensen de meeste risico’s op onbedoelde schade in het ziekenhuis. Oudere mensen zijn kwetsbaar in een vreemde ziekenhuisomgeving met risico’s op desoriëntatie, vallen, medicatie en communicatieproblemen.”
Verwardheid
De zorg voor kwetsbare ouderen is zeer complex, stellen de samenwerkende partijen vast. Veel factoren samen bepalen de kwaliteit ervan. In het Kwaliteitsvenster is gekozen voor één maat voor de zorg voor kwetsbare ouderen: de aandacht die een zorginstelling besteedt aan het risico op plotselinge, ernstige verwardheid (delier en stil delier). Dit is een ernstige aandoening die vaak slecht herkend wordt. Oudere patiënten, vooral 70-plussers, ontwikkelen gemakkelijker een dergelijke verwardheid. Aanleidingen kunnen zijn een ziekte of aandoening maar ook een ziekenhuisopname.
Ziekenhuizen registreren sowieso of kwetsbare ouderen kans lopen op plotselinge, ernstige verwardheid. De Inspectie van Gezondheidszorg vraagt daarom. Ook het Kwaliteitsvenster gebruikt nu deze gegevens: meer transparantie met dezelfde registratie.
Volgende stap
“Een volgende stap is die naar kwaliteitsinformatie voor één aandoening zoals borst- of darmkanker. In de toekomst zal de nadruk komen te liggen op het effect van een behandeling, zoals in ons brancherapport ‘Zorg toont’ staat beschreven”, aldus Margot van der Starre, directeur NVZ.
Momenteel zijn er 113 ziekenhuizen en zorginstellingen met een eigen Kwaliteitsvenster.
Lees ook het weblog van Margot van der Starre over dit onderwerp: Ouderen in de hoofdrol