Beeld: Nuthawut / stock.adobe.com
Het fonds, dat de pensioenen beheert van ruim twee miljoen mensen die werken in de sector zorg en welzijn, wil op die manier een “gezonde financiële positie” hebben in aanloop naar de nieuwe pensioenregeling. PFZW had eerder al aangegeven dat de pensioenen volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde zouden blijven.
Volgens PFZW hadden de pensioenen alleen verhoogd kunnen worden bij een actuele dekkingsgraad van 110 procent of hoger. Op de peilingsdatum op 30 september was de dekkingsgraad echter 109,8 procent.
“We willen niets liever dan ieder jaar de pensioenen van onze deelnemers mee laten groeien met de stijgende prijzen”, geeft bestuursvoorzitter Joanne Kellermann aan. “PFZW heeft de afgelopen drie jaar gelukkig de pensioenen met in totaal 13 procent kunnen verhogen. Als bestuur spijt het ons daarom dat we hebben moeten besluiten in 2025 de pensioenen niet te verhogen.”
Financiële situatie verslechtert
Andere grote fondsen temperden eerder al de verwachtingen over een mogelijke pensioenverhoging. De gedaalde rente maakt dat de fondsen meer geld opzij moeten zetten om aan toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. Ondanks stevige beleggingsrendementen zagen ze hun financiële positie daardoor in het afgelopen kwartaal toch verslechteren.
Zo waarschuwde het fonds voor de metalelektro PME dat een mogelijke verhoging “helaas gering” zal zijn. Het fonds heeft door de onzekerheid over de renteontwikkeling en de financiële markten in april al besloten geen gebruik te maken van versoepelde regelgeving in aanloop naar het nieuwe stelsel.
Ambtenarenfonds ABP was nog het meest positief. “Gelukkig mag ABP, net als de drie voorgaande jaren, gebruikmaken van soepelere regels waardoor we meer kunnen verhogen. Dat mag omdat we in 2027 overstappen op het vernieuwde pensioenstelsel”, stelde bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen vorige maand. Als de pensioenen van ABP omhoog kunnen, zou dat maximaal met 3,56 procent zijn. (ANP)