Foto: bluedesign/stock.adobe.com
Sinds de invoering van de Zvw zijn de gemiddelde kosten per verzekerde elk jaar gestegen op 2012 na, toen de kosten met 2 procent daalden. In dat jaar werden enkele posten die normaliter vergoed werden bij de verzekerde zelf gelegd.
Zo werd in de tweedelijns-ggz een eigenbijdrageregeling ingevoerd, moesten de eerste twintig in plaats van twaalf bezoeken aan de fysiotherapeut zelf worden betaald en werd een programma om te stoppen met roken uit de basisverzekering gehaald.
Jaarpremie
Van 2007 op 2008 stegen de kosten per verzekerde het meest, namelijk met 17 procent. Toen werd de curatieve ggz overgeheveld vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit zorgde voor 3,7 miljard euro aan uitgaven die nu vanuit de Zvw werden gefinancierd.
In dezelfde tijd is de nominale jaarpremie, niet-gecorrigeerd voor inflatie, per verzekerde met 388 euro gestegen, gemiddeld een kleine 30 euro per jaar. Een gemiddelde verzekerde betaalde in 2006 per jaar 1.060 euro, tegen 1.505 euro in 2021.
Hogere stijging sinds 2014
Tussen 2014 en 2021 is de toename wel veel groter dan in de periode daarvoor. Sinds 2014 is de nominale premie namelijk 30,2 procent gestegen, tegen 9 procent tussen 2006 en 2014. Eerder meldde ABN Amro al dat de zorgpremie vanaf 2014 harder stijgt dan de uitgaven aan de zorg binnen de Zvw. Ook ziet de bank dat de zorgpremie een steeds groter deel van de zorguitgaven is gaan dekken. In 2014 werd 34,4 procent van de zorguitgaven binnen de Zvw gefinancierd met de zorgpremie, terwijl dit in 2022 zal stijgen naar 39,5 procent.
Collectief duurder
Begin deze maand bleek uit de recente monitor zorgverzekeringen van de NZa dat collectieve zorgverzekeringen niet goedkoper, maar inmiddels juist duurder zijn dan een gewone polis. Zo’n 62 procent van de Nederlandse bevolking heeft zo’n verzekering via bijvoorbeeld een werkgever, gemeente, vakbond of patiëntenvereniging, maar dit betekent dat ze enkele tientallen euro’s meer premie betalen per jaar. Verzekeraars claimen vaak dat verzekerden goedkoper uit zijn met de collectieve verzekeringen. De Tweede Kamer gaat debatteren met de minister van VWS over het afschaffen van de korting bij collectieve verzekeringen.
Soeters
Wel goed om op te merken dat het basispakket in loop van de tijd aanzienlijk groter is geworden. O.a uitbreiding met geriatrische revalidatiezorg in 2013, wijkverpleging in 2015 en eerstelijnsverblijf in 2017. Dit verklaart ruim € 5 miljard van de uitgavenstijging.