Huisartsen, ggz, verslavingszorg, ouderenzorg, ziekenhuizen en GGD in de regio werken daarbij samen aan betere en snellere zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen met complexe problemen. Het gaat bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen met geheugenproblematiek, psychische klachten, verwaarlozing en mensen die kampen met verslaving.
Laagdrempelig overleg
Bij ouderen met meerdere problemen wordt voortaan meteen gebruikgemaakt van de expertise van verschillende zorgverleners. Dit gebeurt via laagdrempelig overleg waarin samen wordt besproken wat de beste aanpak is.
Daarbij wordt een regiebehandelaar aangewezen die de leiding neemt. Deze aanpak maakt het mogelijk om sneller passende hulp te bieden.
Samen verantwoordelijk
Voorheen organiseerde vooral de huisarts de zorg en afstemming. Nu nemen meerdere specialisten gezamenlijk verantwoordelijkheid. Dit voorkomt dat ouderen onnodig worden doorverwezen van de ene specialist naar de andere en uiteindelijk in een, voor hen vaak langdurige en belastende, crisissituatie belanden. De intensievere samenwerking zorgt ervoor dat kennis, geldstromen en capaciteit beter op elkaar zijn afgestemd.
Het transitieplan is onderdeel van het Integrale Zorgakkoord (IZA). Inmiddels is de pilot van start gegaan met Kennemerhart, Zorgbalans, Stichting Sint Jacob, HZK (huisartsen Zuid- en Midden-Kennemerland), GGZinGeest, Brijder, GGD Kennemerland, Spaarnegasthuis en Buurts.