Andere oorzaken zijn tegenvallende aanbestedingsresultaten voor de bouw en ‘veranderende exploitatie-perspectieven’ door de prijsstijgingen. Dat staat in het jaarverslag van WfZ.
Fors meer leningen
WfZ heeft in 2022 voor ruim 418,2 miljoen euro aan nieuwe langlopende leningen verstrekt aan zorgorganisaties. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2021. Toen verstrekte het Waarborgfonds 237,1 miljoen euro.
Bovendien zit er nog voor 1.318,3 miljoen euro aan leningen in de pijplijn, maar daarbij vraagt het Waarborgfonds zich af of deze leningen zich één op één doorvertalen naar nieuwe door het fonds geborgde leningen.
Veel uitdagingen
Het Waarborgfonds ziet namelijk veel uitdagingen voor de zorg, zoals de afbouw van covid- compensatieregelingen in 2022, het hoge ziekteverzuim onder het personeel en de bijbehorende forse kosten voor de inhuur van extern personeel.
Minder vierkante meters
WfZ ziet ook fundamentele uitdagingen voor ziekenhuizen, zoals de verschuiving naar zorg ‘op afstand’ en ‘buiten de muren’. Ziekenhuizen kiezen er volgens het WfZ bij vervangende nieuwbouw vaak voor om minder vierkante meters terug te bouwen.
Vervanging bestaande gebouwen
Ook vvt-instellingen zijn ondanks de sterke vergrijzing terughoudend met uitbreiden, volgens WfZ. De meeste investeringsplannen van verpleeghuizen zijn gericht op de vervanging van bestaande en verouderde gebouwen.