De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is niet tegen concentratie van ziekenhuiszorg. Dat schrijft bestuurslid Henk Don van de NMa in een artikel in het Financieele Dagblad, naar aanleiding van kritiek op zijn organisatie.
De NMa kreeg de afgelopen week kritiek omdat de organisatie concentratie in de ziekenhuiszorg niet goed zou beoordelen. De kritiek kwam naar aanleiding van het hoofdlijnenakkoord dat minister Edith Schippers van VWS sloot met de zorgsector. Dat akkoord moet leiden tot een beheerste kostenontwikkeling. Onderdeel van het akkoord is concentratie en specialisatie van zorg.
Reistijd
De kritiek richtte zich ondermeer op de beoordeling van de geografische concurrentie, waarbij de NMa een maximum reistijd hanteerde van 30 minuten. Ook zouden ziekenhuizen in de problemen kunnen komen als ze onderling specialisatieafspraken maken, zoals het hoofdlijnenakkoord juist stimuleert.
Onterechte kritiek
Henk Don schrijft in het FD dat die kritiek niet terecht is. Het uitgangspunt is volgens hem dat zelfstandige beslissingen van verzekeraars of ziekenhuizen niet snel strijdig zullen zijn met de Mededingingswet. Concurrentiebeperkende afspraken zijn in de visie van de NMa toegestaan zolang ze meer voor- dan nadelen opleveren en ze de concurrentie niet volledig uitsluiten. Dergelijke voordelen zijn ‘evident’ als de ziekenhuizen in het kader van bijvoorbeeld volumenormen tot concentratieafspraken komen.
Kwaliteitsvoordelen
Don schrijft: “Het is zelfs zo dat ziekenhuizen onderling concurrentiebeperkende afspraken mogen maken zolang dergelijke afspraken aantoonbare kwaliteits- of efficiëntievoordelen opleveren, de samenwerking noodzakelijk is om de beoogde doelen te realiseren en er voldoende alternatieve bereisbare andere ziekenhuizen overblijven.” De norm van 30 minuten is daarbij alleen nodig om te kunnen bepalen of er voldoende alternatieven bereisbaar blijven. De NMa zal dit van geval tot geval beoordelen.
In Skipr magazine 9, die half augustus verschijnt, staat een uitgebreid profiel van Henk Don