Wachtlijsten lijken niet langer taboe: ze lijken een nieuwe rol toegedicht te krijgen in het terugdringen van onnodige zorg om zorgkosten te besparen. Als patiënten moeten wachten, stellen artsen vaker en indringender de vraag of een behandeling wel nodig is. Het Centraal Planbureau (CPB) doet inmiddels onderzoek naar de rol wachtlijsten hierin. Dat schrijft de Volkskrant.
Keuzes maken
Het terugdringen van wachtlijsten staat sinds eind jaren ’90 hoog op de politieke agenda. Inmiddels zijn de wachtlijsten bijna overal verdwenen. Tegelijkertijd zijn de zorgkosten enorm toegenomen. De totale hoeveelheid geld die de zorg kost, is in tien jaar tijd met 71,4 procent gestegen. In de zoektocht naar manieren om de zorgkosten in te dammen, opperen deskundigen nu dat wachtlijsten heel zinnig kunnen zijn, omdat deze artsen dwingen zelf keuzes te maken: welke patiënt heeft prioriteit? Wegen de kosten van behandeling op tegen de baten? “Een gebrek aan wachtlijsten kan duiden op overbehandelin”’, zegt CPB-onderzoeker Rudy Douven in de Volkskrant. “Patiënten gaan te snel naar de arts of specialisten behandelen te veel.”
Overbodige behandelingen
Oud-minister Klink stelde onlangs dat als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen bij patiënten, dit jaarlijks tot acht miljard euro aan zorgkosten kan besparen. Artsenorganisatie KNMG bekritiseerde het rapport omdat het niet duidelijk of aannemelijk maakt hoe de genoemde vier tot acht miljard besparing kan worden bereikt. Inmiddels komen vanuit de zorg diverse initiatieven om zorgkosten te besparen, onder meer door op kwaliteit te focussen, en onnodige zorg terug te dringen. Hierbij kunnen wachtlijsten “buitengewoon helpen”, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Johan Polder van de universiteit van Tilburg in de Volkskrant.